Ο "υγρός χρυσός" της μεσογειακής διατροφής

Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του κάθε οργανισμού.

Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης και οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής, όπως ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής πίστευαν ακράδαντα στην ευεργετική επίδραση στην υγεία και συνιστούσαν τη χρήση του σε καθημερινή βάση ως θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις.

Σήμερα, 3000 χρόνια μετά, η σύγχρονη ιατρική συνεχίζει να συστήνει την ευρεία χρήση του ελαιολάδου στη διατροφή ενηλίκων και παιδιών, υγιών και ασθενών, χάρη στα πολύτιμα συστατικά του που παρέχουν υγεία, ευεξία και μακροζωία.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει τώρα ότι το ελαιόλαδο είναι ένα πολύτιμο συστατικό και ισχυρό όπλο κατά των χρόνιων ασθενειών και συμβάλλει στην:

  • Μείωση της «κακής" χοληστερόλης (LDL) στο αίμα
  • Διατήρηση των επιπέδων  της «καλής» χοληστερόλης (HDL) στο αίμα
  • Καλύτερη λειτουργία του εντέρου
  • Πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προστασία του οργανισμού από την καρδιακή νόσο λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει
  • Επεξεργασία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη
  • Μείωση του γαστρικού χυμού
  • Καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό
  • Ισορροπία της τιμής του σακχάρου και στον σωστό μεταβολισμό των διαβητικών
  • Πρόληψη του καρκίνου
  • Αναζωογονήση του δέρματος

Η ευεργετική δράση του ελαιολάδου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει ως αποτέλεσμα ένα συνδιασμό λειτουργιών και την ουσιαστική μείωση των καταστροφικών συνεπειών των ελεύθερων ριζών, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και ισχυροποιώντας την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία!

Έτσι, ο "υγρός χρυσός", όπως συνήθιζε να αναφέρει ο Όμηρος, ξεχειλίζει από μια αφθονία θρεπτικών συστατικών:

  • Τοκοφερόλης (βιταμίνη Ε)
  • Φαινόλες
  • Σκουαλένιο
  • Αρωματικά
  • Οι φυτοστερόλες.
  • Ελευρωπαΐνη

Τέλος, δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι ενώ το λάδι προάγει την υγεία και την ευεξία, την κατανάλωσή του θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη λόγω του αυξημένου θερμιδικού περιεχομένου (1 κουταλιά της σούπας περιέχει 135 θερμίδες). Καθημερινά συνιστάται η κατανάλωση ελαιολάδου ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής τρώγοντας 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (μία για το βασικό μας πιάτο και μία σε κάθε σαλάτα).

Γεωργία Καπώλη

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος στην Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία - ΕΛ.Δ.Ε.

www.logodiatrofis.gr

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

Τηλ: +30 27460 24250
Fax: +30 27460 24121